Asienkunskap

Innehåll: Välkommen Mottagningsguide Kurslitteratur Kontaktuppgifter och länkar

Välkommen!

Kära basårare,

Vi på Östasiatiska föreningen vill hälsa dig välkommen till Linköpings Universitet, LiU, och framför allt till ditt år på Asienkunskap. Oavsett om du valt kinesiska eller japanska så hoppas vi att ni får en givande studieperiod. Vi är en ideell förening med syfta att främja kulturutbytet mellan studenter från Sverige och Nordostasien. Detta görs genom olika aktiviteter så som konversationspass, matlagningsevent och sittningar. Sedan flera år ligger det även på föreningens bord att anordna mottagningen för de blivande basårsstudenterna. Det är med detta uppdrag i åtanke som denna sida är skapad.

För att kunna erbjuda en så bra mottagning som möjligt för de nya studenterna har vi numera ett utskott till föreningen vid namn TEKKEN, vars uppgift är att planera och utföra denna uppgift. Det är alltså till TEKKEN du ska vända dig om du har några frågor angående själva mottagningen.

För de allra flesta som kommer till LiU är den första studietiden en av de mer omvälvande perioderna i livet. Många byter stad och ska kanske för första gången i livet ansvara för ett eget boende. Utöver detta kommer de första veckorna innebära ett studietempo som antagligen kommer vara högre än det som känns igen från tidigare i skolan och ett schema fullt med aktiviteter. Vår del i denna process handlar om att göra denna spännande period så rik som möjligt och hjälpa till när problem uppstår. Kom därför ihåg att alla faddrar har valt att finnas där för er skull och tveka inte att fråga om ni behöver hjälp eller känner er osäkra.

Ambitionen med dessa sidor är att underlätta övergångsprocessen och besvara några av de frågor nyblivna studenter kan fundera över. Vi har därför försökt samla den information vi tror är mest relevant, så som scheman, tips för bostadsletande, kontaktpersoner, nyttiga länkar med mera. Saknas information ska du inte tveka att höra av dig.

Vi hoppas att du kommer att trivas hos oss och vi i Östasiatiska föreningen ser fram emot att träffa er i augusti!

Vänligen
Östasiatiska föreningens styrelse

Mottagningsguide

Det är är guiden för eleven som vill ha lite tips inför mottagningsperioden.

Mottagningen

Introduktionsveckan är veckan då vi på Östasiatiska föreningen gör allt för att du som nyantagen på Asienkunskap ska känna dig välkommen och lära känna dina klasskamrater! Det kommer att bli en lärorik, hektisk men framför allt minnesvärd vecka med allt ifrån pyssel och plugg till fest! Självklart är allt frivilligt, men vi uppmuntrar alla som kan och vill att delta! Tänk på att det är bra att ha cykel och finkläder nära till hands!

Antagningen

Nyantagna elever uppmanas att ta en titt på www.liu.se/utbildning/antagen/asienkunskap och våra kontaktuppgifter och länkar för all möjlig matnyttig information. Tänk även på att man kan göra ett tillfälligt LiU-ID från och med början av augusti, vilket kommer att underlätta när man börjar plugga. Universitetet håller sig även uppdaterat på Facebook där ni kan få svar på en del som har att göra med antagningen och utbildningen i allmänhet, www.facebook.com/LiTHstudent.

Studierna

Den första studieveckan kommer en intensiv introduktionskurs hållas i respektive språk. Kursen hålls av elever från högre årskurser som redan har utbytesstuderat, och fokuserar på att lära ut grunderna i respektive språk. För japanskaeleverna innebär det att lära sig de två fonetiska alfabeten hiragana och katakana, och för kinesiskaeleverna innebär det att träna på uttal och även lära sig några kinesiska tecken. Förslagsvis bör ni ta er tid under sommaren och lära er så mycket som möjligt innan ni börjar, eftersom den första veckan kommer att vara intensiv! Efter den första veckan så kommer ordinarie kurs med lärare Mats Andersson samt nordostasienkunskap att börja.

Vi vill också passa på att rekommendera mjukvaran Anki som finns till både dator och smartphone. Anki är ett ypperligt hjälpmedel för att lyckas med språkstudier långsiktigt. För info och nedladdning, gå in på ankisrs.net.

Mat

Det är viktigt att äta under mottagningsperioden! Men eftersom tiden är knapp men proven och aktiviteterna många så rekommenderas färdigmat från affären, alternativt kan den duktiga eleven laga ett dussin matlådor innan uppropet och förvara i frysen. För att lätta på bördan så har vi två grillkvällar inkluderade i mottagningen, och första dagen bjuds det på gratis mat! På universitetet finns det dessutom gott om lunchrum med microvågsugnar och ett antal restauranger.

Boende

Det händer att några elever inte har lyckats få tag på någonstans att bo innan mottagningen börjar. Dessa elever bör inte känna sig förtvivlade, det finns enkla nödbostäder via KOMBO, Linköpings Universitets egna bostadsorganisation. Se länksidan för tips på bra hemsidor man kan använda för att hitta bostad, och tänk på att campusbussen tar elever från Norrköping till Linköping gratis på ca 40 minuter. Alla elever som inte har bostad uppmanas att prata med klassföreståndaren efter uppropet för hjälp och rådgivning.

Handboken

I småttinghandboken har vi samlat den viktigaste informationen i ett kompakt format. En tryckt version kommer delas ut under första dagen men för den som också vill ha en digital version kan ladda ner den via länken nedan.

Småttinghandboken – 2020

Om ni har frågor som inte besvarats här så kan ni maila info@eastasian.studorg.liu.se och fråga! Vi gör vårt bästa för att förbereda er inför mottagningen och studierna.

Småttingordlista

Småtting – Blivande student på basår
Småtting-P – Perioden då ni är småttingar, alltså från uppropet fram tills finsittningen!
Nollan – Blivande student på ordinarie program
Gyckel – Studentikost uppträdande som oftast är lika roligt som det är iöronfallande!
C-huset – Det hus där ni kommer vara mest under basåret, huserar U-korridoren.
P-18 & P-22 – De klassrum där ni har lektioner den första veckan, ligger i C-huset.
U-max – Den lediga sal i U-korridoren som har högst nummer
LiU – Linköpings Universitet
LiTH – Tekniska Högskolan vid Linköpings Universitet (Tekniska fakulteten på LiU)
I – Industriell Ekonomi på LiTH
Y – Teknisk Fysik och Elektroteknik på LiTH
Ii – Industriell Ekonomi – Internationell på LiTH
Yi – Teknisk Fysik och Elektroteknik – Internationell på LiTH
D, M, TBi etc. – Övriga program på LiTH, ni lär er med tiden…
KK – Förkortning för Kårhuset Kollektivet, en nattklubb/studentpub (tidigare kallad NH)
Platå – en annan nattklubb bredvid KK, fest!
Flamman (Pub&Disco) – en studentdriven nattklubb i källaren till studentboendet Flamman
Oppasser – “Batman” på nederländska
Kavaj – “Gulligt” på japanska
Màidāngláo – “McDonald’s” på kinesiska

Kurslitteratur 2020/2021

Denna lista över kurslitteratur är bekräftad av kursansvarig och gäller för läsåret 2018/2019. Kurslitteraturen kommer tyvärr inte finnas tillgängligt att köpa på campus. Böckerna till kurserna i Nordostasienkunskap (NOA) finns att beställa på de flesta vanliga onlinebutikerna som t.ex. cdon och adlibris, däremot måste japanska- och- kinesiskaböckerna importeras från utlandet. Vi rekommenderar att beställa kinesiskaböckerna på langoon.com. Japanskaböckerna går att beställa hos bonjinsha.com och där kan man använda sig av whiterabbitexpress.com om man vill ha hjälp med beställningen.

Det kan vara värt att prata med förra årets elever för att köpa dem begagnat. Klassföreståndare kommer att hjälpa till och förmedla försäljning av begagnade böcker via Facebook, men det är alltid ditt ansvar att kolla så att böckerna du köper fortfarande är aktuella.

Matematisk grundkurs, TATB03

G. Forsling, M. Neymark, Matematisk analys, en variabel Liber

Nordostasien 1: Nordostasiens historia, TEAS11

Hägerdal: Kinas historia | ISBN: 9789187031243
Ottosson/Ekholm: Japans historia (2017) | ISBN: 9789175455112

TEAS12 och TEAS13

Kingston, Jeff: Contemporary Japan | ISBN: 9781118315071
Joseph, William A: Politics in China | ISBN: 9780199339426

Japanska baskurs TEJA01/TEJA02

Situational Functional Japanese, Notes I-III
Basic Kanji Book I-II

Kinesiska baskurs TEKI01/TEKI02

Short Term Spoken Chinese, Threshold I-II (汉语速成 – 入门 1-2)
Short Term Spoken Chinese, Elementary (汉语速成 – 基础)
Short Term Spoken Chinese, Elementary Threshold Pre-Intermediate

Kontaktuppgifter och länkar

På den här sidan hittar ni kontaktuppgifter till personer som ni kan vilja kontakta under Asienkunskap 2020/2021, en kopia av det utskick med information kring nollningen som postades till alla elever samt länkar till relevanta hemsidor.

Kontaktuppgifter

Isac Svensson, 20/21
General, TEKKEN
Frågor rörande mottagningen och tillhörande aktiviteter hänvisas hit.
general@eastasian.studorg.liu.se

Filip Källman, 20/21
Studienämndsordförande, Asienkunskap
Studienämndsordförande ansvarar för att framföra elevernas röster kring undervisningens utförande i allmänhet. Kontakta Simon om du vill föra fram kritik eller ge förslag på förbättringar.
snordf@eastasian.studorg.liu.se

Susann Årnfelt
Studievägledare, Asienkunskap
Frågor rörande administration, antagning och uppropet hänvisas till Susann.
susann.arnfelt@liu.se
013-28 22 90

Länkar

För nyantagna studenter:

www.liu.se/utbildning/antagen/asienkunskap – Skapa ett temporärt så kallat LiU-ID och logga in på kursplatsen, se schemat, ändra adress etc. Dagen efter registrering kan du uppgradera ditt temporära LiU-ID till ett fullständigt.

www.facebook.com/LiTHstudent – Mottagningssida för blivande studenter på Facebook.

www.student.liu.se/itsupport/liu-id – Support kring LiU-ID

www.liu.se/insidan/liu-kortet – Information om LiU-kortet

www.student.liu.se/tenta – Information kring tentamensanmälan

www.student.liu.se/studenttjanster/schema-och-lokaler – Information om hur man själv kan få fram schemat online samt kartor över universitetet

Linköpings Universitet:

www.lith.liu.se – Tekniska fakultetens sida, uppdaterad information om sådant som berör tekniska fakulteten.

www.lith.liu.se/for-studenter/terminstider – Terminstider för tekniska fakulteten på Linköpings Universitet

www.student.liu.se/portal – Studentportalen – här sköts tentamensanmälan, kursanmälan, kursregistrering etc.

www.lith.liu.se/sh – Studiehandboken sammanställer examinationskrav och information om samtliga kurser på LiTH (Linköpings Tekniska Högskola).

www.student.liu.se/regler-rattigheter-sakerhet – Centrala regler och rättigheter som student på Linköpings Universitet

Bostad:

www.student.liu.se/bostad – Linköpings Universitets sida om boende, med länkar till olika hyresvärdar i Linköping och Norrköping

www.bostad.karservice.se/bostadspoolen – Kårservice har en kostnadsfri hyresgästorganisation vid namn KOMBO för studenter på Linköpings Univeristet. De har även en bostadspool, tips för att undvika att bli lurad samt nödbostäder.

www.studentbostader.se – Den största hyresgästföreningen för studenter på Linköpings Universitet i Linköping

www.studentbo.se – Den största hyresgästföreningen för studenter på Linköpings Universitet i Norrköping

www.linkoping.se/hyresvardar – Linköpings kommuns sida med hyresvärdar i Linköping

www.norrkoping.se/bo-miljo/bostad/fastighetsagare – Norrköpings kommuns sida med hyresvärdar i Norrköping

Japanska språklänkar:

www.jisho.org – Japanskt webbaserat lexikon.

www.kanapractice.com – Hjälpmedel för att öva hiragana och katakana.

www.guidetojapanese.org – En sida med det mesta, särskilt bra register över grammatiska regler.

Kinesiska språklänkar:

www.nciku.com – Kinesiskt webbaserat lexikon, har en bra funktion för att rita tecken.

www.mdbg.net – Kinesiskt webbaserat lexikon, har en funktion som gör att om man skriver in flera tecken (t.ex. en mening) så delar den upp det i möjliga kombinationer av ord och översätter styckvis.

www.chinesepod.com – Hemsida med ljudlektioner i kinesiska. Hemsidan är inte gratis men man kan köra free trial och ha full tillgång i någon vecka.

www.hackingchinese.com – En hemsida som drivs av en tidigare basårsstudent. Här kan man hitta artiklar om nästan allt som har att göra med språk och lärande i allmänhet och kinesiska i synnerhet.

www.bbc.co.uk/languages/chinese/games/ – Spel där man kan öva hörförståelse och tecken.

http://pinyinpractice.com/tones.htm – Spel där man kan öva hörförståelse och tecken.

Hälsa och rådgivning:

www.student.liu.se/studentstod/presentation – Centrala studievägledningen kan svara på allmänna frågor om studier och olika utbildningsmöjligheter. Du kan även boka tid för ett möte med din specifika studievägledare, och få råd kring utbildning. Samtliga studievägledare har tystnadsplikt.

www.liu.se/om-liu/strategi/ett-liu-for-alla/funktionshinder – Åsa Löwgren är samordnare för funktionshinder på Linköpings Universitet, till funktionshinder räknas till exempel dyslexi. Vänd er till henne för hjälp och råd.

www.student.liu.se/studenthalsan – Att må bra är en god grund för lyckade studier. Vänd dig till studenthälsan när balansen i vardagen rubbas! Helt kostnadsfritt och samtliga där har tystnadsplikt.

www.stp.studorg.liu.se/ – Kyrkan på universitetet finns där när du vill prata med någon utomstående. De har tystnadsplikt och finns för dig som studerar eller jobbar på Linköpings Universitet.

www.student.liu.se/studentstod/studenthalsan/sjuk – Vid sjukdom ska man den första sjukdagen göra en sjukanmälan till Försäkringskassan. Information finns på Studenthälsans hemsida.

Bra att känna till och övriga länkar:

www.lintek.liu.se/gemenskap/studentliv/nolle-p – Information kring mottagningen, mottagningspolicy etc.

www.student.liu.se/ut – Information kring utbytesstudier till studenter på Linköpings Universitet i allmänhet

www.student.liu.se/ut/lith – Information kring utbytesstudier till studenter på den tekniska högskolan i synnerhet

www.liu.se/campusbussen – Information om campusbussen som åker mellan Linköping och Norrköping, gratis för studenter på Linköpings Universitet!

www.csn.se – Universitetet kan bara hjälpa dig med frågor kring antagningen, för alla studiemedelsfrågor hänvisas du till CSN.

https://www.student.liu.se/regler-rattigheter-sakerhet/lagar-regler-rattigheter/forsakring – Som student är man försäkrad. Försäkringen gäller endast studietiden, ej fritiden! Se länk för info.